Persoonlijke Rituelen,  Sterven,  Uitvaart

Wat doe je bij uitvaarten?

Ik merk dat wat ik doe best bijzonder is. In die zin; het is vrij onbekend in mijn omgeving. Op feestjes en andere sociale gelegenheden vertel ik met enthousiasme wat ik doe en dan vallen de monden open, ontstaat er kippenvel en worden ogen waterig. Het is namelijk heel ontroerend, bijzonder en speciaal wat ik doe. Maar wanneer en waarom zou je mij inzetten?

Stel, je hebt een grote (of gewoon ingewikkelde) familie en jullie vinden het lastig om een eenduidig verhaal te maken met elkaar. Of, je wilt niet teveel sprekers, maar er zijn wel veel mensen die wat willen zeggen. Of er zijn veel sprekers en er moet geen overlap zijn. Wat ook kan; je wilt een verhaal met diepgang, waarbij de christelijke opvoeding is terug te horen, maar het moet beslist geen kerkelijke uitvaart worden.

Allemaal situaties waar ik perfect bij kan helpen. In een uitgebreid gesprek wil ik de overledene leren kennen, dat gesprek doen we kort na het overlijden. Als je wilt begeleid ik de dienst van begin tot eind (ga ik voor). In dit geval stem ik ook af met de sprekers (begrens ze, stuur ze, geef tips en coach waar nodig). Ik maak in alle gevallen een lopend verhaal waarin alle sprekers, liedjes en teksten een geheel vormen. Zo wordt het een ceremonie die klopt.

Ik kan ook alleen het levensverhaal schrijven en vertellen. Mijn werkwijze is ongeveer gelijk, maar dan ga ik niet voor in de dienst. Dit kan fijn zijn als de dienst geleid wordt door een dominee of pastor en je wilt wel een mooi (en symbolisch) levensverhaal.

Laatst zei een vriend; ‘Hank, ik moet steeds aan jou denken bij een collega van mij, haar man is heel ziek en ik denk dat jij precies bent wat zij nodig hebben. Maar hoe kaart ik dat aan?’ 1. Als je dit denkt dan is het waarschijnlijk waar. 2. Vanuit je hart kan je mensen altijd iets meegeven. ‘Ik weet niet of het iets is, maar ik kwam dit tegen en moest aan jou denken dus ik wilde het je toch sturen’.

Uiteindelijk bleek het inderdaad een match. We hebben een prachtig afscheid gemaakt. Waar alle aanwezigen troost uit putten. De mensen van dichtbij, maar ook die wat verder weg stonden. En dat is mijn ultieme compliment. Want dan heb ik de persoon neergezet zoals hij was. En als iedereen dan ondanks het verdriet met een lichter gevoel naar buiten gaat dan heb ik mijn doel bereikt. Wil jij dat ook? Laat hieronder je gegevens achter dan neem ik contact met je op.