Afscheid

Bijzondere afscheidsceremonie – een laatste eer

Als iemand van wie je houdt overlijdt komt er heel veel op je af. Helemaal als het plotseling is staat je wereld even stil en heb je geen idee waar je moet beginnen. Maar je weet al wél; ik wil een bijzondere afscheidsceremonie want ik wil een laatste eer bewijzen. Je wilt een monument maken. Laten zien hoe bijzonder hij of zij was. Daarom vind je de uitvaartceremonie het belangrijkste (of een van de belangrijkste dingen) rondom de uitvaart.

Hulp van een professional, rust en keuzes voor de uitvaartceremonie

Een bijzondere afscheidsceremonie, een laatste eer bewijzen, iets moois maken, maar wat is het veel! Het is een wereld die je niet kent. En je wilt wel wat hulp van een professional die je helpt de goede keuzes te maken, die suggesties aandraagt en met goede ideeën komt voor de uitvaartdienst. Goed dat je me gevonden hebt. Ik help je graag!

Hanke Amels | Ritueelbegeleider

Wat is een bijzondere afscheidsceremonie?

Een bijzondere afscheidsceremonie is wat mij betreft een uitvaartdienst waarin jij een laatste eer bewijst aan jouw dierbare door eigen keuzes te maken. Door aandacht te hebben voor de afscheidsdienst en die zelf te maken.

Een laatste eer bewijzen

Een mooie uitvaart en bijbehorende uitvaartdienst maken is het laatste wat je voor jouw dierbare kunt doen. Je wilt hier wel hulp bij, maar kan ook veel zelf. Door heel actief en praktisch aan de slag te gaan met niet alleen alles rondom het praktische deel van de uitvaart – bijv. kist, bloemen, locatie en rouwkaart – maar ook zelf de uitvaartdienst vorm te geven kun je iets extra’s toevoegen aan de uitvaart. Je weet zoveel níet (bijv dat je hier je kist online kunt bestellen), omdat je het gelukkig niet vaak meemaakt. Laat je daarom helpen! Zodat jullie je kunnen laten leiden in de gekke week van de uitvaart.

Belangrijke keuzes en knopen doorhakken

Op de eerste dag moeten vaak al grote knopen worden doorgehakt. En dan moet je ook nog afscheidsdienst uitdenken. Je hoofd staat er misschien helemaal niet naar. Je wílt dit niet. En toch is het belangrijk om ook in deze week je eigen keuzes te maken. Zodat dingen gaan zoals jij dat wilt. En dat je niet achteraf terugkijkt en denkt; ‘Had ik maar….’ Hoewel het ontzettend verdrietig is, voelen jullie ruimte om te vieren (en bij mij is dat fieren). Jullie zijn trot (fier) op degene die er niet meer is en willen met liefde en aandacht stilstaan bij het leven dat er was.

Ritueelbegeleider bij afscheid

Als Ritueelbegeleider bij afscheid ben ik er om een mooie afscheidsdienst met jullie te maken. Veel uitvaartondernemers kunnen prima spreken voor een groep en als er veel input van jullie komt zit een afscheidsdienst zo in elkaar. Mijn toegevoegde waarde zit vooral in het rondmaken van het geheel. Ik zorg voor een rode draad. Bewaak de tijdsplanning van de hele dienst, stem af met de sprekers (zo voorkom ik overlap) en zorg dat het een mooi geheel is. Wil je zelf heel graag wat zeggen maar lukt het niet dat op papier te zetten? Ook daar help ik graag bij.

Vraag er zelf naar!

Wil je een dienst laten maken door een Ritueelbegeleider? Of wil je iemand die voorgaat in de dienst – nadrukkelijk geen dominee, maar zonder voorganger is ook zo kaal – als ceremoniespreker? Mogelijk moet je daar bij je uitvaartondernemer zelf om vragen. Niet alle uitvaartondernemers werken met ons samen. Als je mij belt kom ik zo snel mogelijk langs en neem de tijd om met jullie te praten over degene die is overleden. Zo creëren we een moment van rust in deze rare week. Jullie krijgen de kans om de uitvaart zo te maken zoals jullie zelf willen. Want dat mag. En dat kán! Niks moet, alles mag. En álles kan (ja echt, je zult versteld staan, bijna alles).

Hier lees je concreter over wat ik voor je kan betekenen.
En hier vind je mijn aanbod met betrekking tot Afscheidsrituelen op Maat.

Bijzondere uitvaartceremonie in een kerk

Hulp nodig? Meedenken fijn?

Ik weet en kan veel. En denk graag vrijblijvend met je mee. Ook als je naaste nog niet zover is en jij je toch wel zorgen maakt. Of je vraagt je dingen af. Ik ben er voor je.

Als je meer wilt weten dan hoor ik het!

Hanke Amels handgeschreven